Slovakien

Sandrik

Sandrik in Dolné- Hámre 1920. Credit to The Slovak Spectator.
Waffen-SS Kanister. Credit to panzer-sherman93.skyrock.com

Företaget Sandrik i Hodrusa- Hamre i Slovakien etablerades av Robert Berks 1895 och blev under början på 1900 talet välkända för sina vackra bestick och husgeråd i både nysilver och silver. Namnet Sandrik kommer från personen som ägde marken där företaget byggdes. Han hette, Ján Szandrik.

Sandrik, Slovakian Army. Credit to Pinterest.

 

 

Sandrik var det enda företaget som tillverkade dunkar till Waffen-SS, Schützstaffeln som senare blev Waffen-SS. Symbolen är placerad i rektangeln i X-pressning.  De tillverkade även dunkar till SS utan märkning, som till 2 SS Pansardivisionen Das Reich. Dunkarna tillverkades troligen under åren 1942-45. Tillverkningsåret är inte angivet på SS-dunkarna.

Sandrik tillverkade även dunkar till  till Slovakiska Republikens armé.

Sandrik Taschenmesser 1930. – BlitzCan.se

Förutom de påkostade husgeråden så tillverkade Sandrik en liten pennkniv, som såg ut som en fisk. De skrev att kniven var lämplig att ha med sig då man plockade svamp. Den lilla fickkniven var säkert en uppskattad present av de presumtiva kunder som de träffade på mässor och utställningar.

Efter 1945 återuppstod Sandrik i Tjeckoslovakien och namnet Sandrik användes då som namn för en grupp nationaliserade företag inom området plåtmanufaktur.

Förfalskningar

Sandrik-Geramb logo.

De SS-märkta dunkarna är eftertraktade av de som samlare på militära artefakter. Det förkommer även nytillverkade SS-dunkar i olika varianter. De har  tillverkats med utrustning som ursprungligen fanns hos Sandrik. På några exemplar har – genom okunskap – SS-märkningen vridits 90-grader. Andra har korrekt återgivning av SS, men lockets gaffellåsning är modifierad och har även Sandrik ursprungliga firmamärke, blomman med de sex kronbladen. Det som de använde på sina silver och nysilver produkter, med början från 1895. Märket fanns inte på originaldunkarna.

Här är fyra bilder på en original-dunk och en förfalskning. Bilderna hämtade från Jerry-Can Forum.

Photo 1. Credit to Libor Milotinsky and Albin Bihary and Jerry-Can Forum.
Photo 2. Credit to Libor Milotinsky and Albin Bihary and Jerry-Can Forum.
Photo 3. Credit to Libor Milotinsky and Albin Bihary and Jerry-Can Forum.
Photo 4. Credit to Libor Milotinsky and Albin Bihary and Jerry-Can Forum.

För den som vill fördjupa sig i SS märkta dunkar i original eller repro finns det ett forum: https://www.warrelics.eu/forum/field-equipment-accessories-third-reich/ss-jerry-can-original-740361/

Wehrmacht Wasserkanister – Credit to Pinterest.se

 

Möjligen några skrönor, men också fakta om bensindunken som överlevde andra världskriget.

Translate »